Motivul pentru care Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor. Ce a găsit Cioloș când a citit actul normativ

Motivul pentru care Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor. Ce a găsit Cioloș când a citit actul normativ
Publicat: 25/10/2016, 11:28

„Faptul că am trimis la CCR această lege nu e pentru că suntem împotriva ei, ci pentru că considerăm că sunt acolo câteva elemente, așa cum a fost votată ea de Parlament, pentru că din păcate Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus care din punctul nostru de vedere ar fi făcut-o aplicabilă, și dacă nu clarificăm constituționalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare există riscul ca ea să producă efecte și peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau oricine altcineva. (…) Atunci va crea mai multe probleme celor care așteaptă să li se rezolve problemele”, a explicat premierul.

Șeful Executivului a mai spus că trebuie văzut dacă legea, în forma aprobată de Parlament, servește oamenii cu probleme reale sau unor speculatori, adăugând că Guvernul va corecta actul normativ imediat după decizia Curții Constituționale.

„Deci vrem să vedem dacă sunt elemente de neconstituționalitate, să le clarificăm acum și vă promit că în măsura în care CCR va da un răspuns rapid guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în așa fel încât ea să aibă acea adresabilitatea oamenilor care chiar au probleme și nu a speculatorilor. (…) Din cei câteva zeci de mii de creditori în franci elvețieni sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci elvețieni și cei 200 totalizează peste un milliard de lei din cei 5 și ceva miliarde câți au fost împrumutați. Deci nu vrem ca din cauza unor speculatori care au speculat atunci cursul francului să tragă ponoasele acum cei care într-adevăr au probleme. Acesta a fost motivul pentru care am trimis legea la CCR și în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni și cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior la CCR după ce își face efectele”, a mai susținut Dacian Cioloș.

Guvernul contestă la CCR legea privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei, au declarat miercuri seara pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

”Executivul a susținut măsurile de sprijin cu caracter social, dar forma adoptată depășește acest criteriu”, au explicat sursele citate.

Legea privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei a primit marți votul final din partea deputaților, înregistrându-se 248 de voturi ”pentru”, niciunul împotrivă și nicio abținere, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât și gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate.

Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adițional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputații eliminând sintagma ”prin hotărâre judecătorească”.

Deputații nu au fost însă de acord ca perioada de implementare a legii conversiei creditelor în franci elvețieni să fie mai mică de 60 de zile, așa cum prevede textul inițial al proiectului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România: "Era penultimul mohican din...
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Croatul Ante Pavelic, întemeietorul și ideologul Ustaše. Politician, avocat, nazist, criminal de război, consilier al...
×